Η διουρηθρική έκτομή του όγκου της ουροδόχου Κύστης με την τεχνική TUR-BT (Trans urethral resection of bladder tumour) αποτελεί διαγνωστική και θεραπευτική εξέταση.
Διαγνωστική, διότι με τη διαδικασία αυτή αφαιρείται τμήμα του ιστού από το εσωτερικό της ουροδόχου κύστης προκειμένου να αποσταλεί για ιστοπαθολογική εξέταση και σταδιοποίηση του όγκου της ουροδόχου κύστης. Η εκτομή αυτή θα οριστικοποιήσει το πόρισμα ότι πρόκειται για μη διηθητικό (επιφανειακό) όγκο κύστης, γεγονός που θα καθορίσει και το είδος της ογκολογικής θεραπείας.
Ταυτόχρονα είναι θεραπευτική, διότι περιλαμβάνει την πλήρη εξαίρεση (αφαίρεση) του όγκου συμπεριλαμβανομένου και τμήματος του μυϊκού τοιχώματος, ώστε να οριστικοποιηθεί ιστολογικά ότι δεν υπάρχει περαιτέρω διήθηση.
Η διενέργεια της επέμβασης εξαρτάται από το μέγεθος της βλάβης. Σε μονήρεις όγκους μικρότερους του 1cm, η εκτομή γίνεται en-block.
Σε μεγαλύτερους όγκους η εκτομή γίνεται σε κλάσματα (εξωφυτικό τμήμα του όγκου, υποκείμενο τοίχωμα της ουροδόχου κύστης και όρια της περιοχής εκτομής).
Πως γίνεται η διουρηθρική εκτομή
Με γενική η ραχιαία αναισθησία, ο ουρολόγος χειρουργός εισάγει στην ουρήθρα υπό οπτικό έλεγχο ένα ειδικό όργανο, το ρεζεκτοσκόπιο. Με αυτό κόβει και αφαιρεί πλήρως τον όγκο από την ουροδόχο κύστη. Επειδή η επισκόπηση του χώρου μπορεί να δείξει και άλλες περιοχές ύποπτες για κακοήθεια, θα καθαρίσει και αυτές λαμβάνοντας δέιγμα για βιοψία, με την ίδια ακριβώς διαδικασία
Ακολούθως, καυτηριάζει την περιοχή της εκτομής για την πρόληψη αιμορραγίας και τοποθετεί καθετήρα μέσω του οποίου εφαρμόζονται πλύσεις με φυσιολογικό ορό σε συνεχή ροή. Ο καθετήρας συνήθως αφαιρείται 24 ώρες μετά ενώ ο ασθενής λαμβάνει αντιβίωση.
Ενδέχεται μετά την επέμβαση, να εμφανιστούν ήπια αιματουρία και καύσος κατά την ούρηση για μικρή χρονική περίοδο, αιματουρία, ουρολοίμωξη. Επειδή δεν αποκλείονται και βαρύτερες επιπλοκές (τραυματισμός ή/και ρήξη κύστης, κάκωση ουρητήρων κ.α) γι΄ αυτό συνιστάται η εξέταση – επέμβαση να διενεργηθεί από έμπειρο Ουρολόγο Χειρουργό.