Ο διηθητικός καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι επιθετικός καρκίνος και γι΄αυτό χρειάζεται άμεση και ριζική θεραπεία. Πρέπει να γίνεται γρήγορα η κυστεκτομή γιατί στα αρχικά στάδια μπορεί να οδηγήσει στην ίαση της νόσου και μάλιστα σήμερα με τη δυνατότητα δημιουργίας νέας κύστεως από τμήμα εντέρου, η ποιότητα ζωής είναι άριστη δεδομένου ότι ο ασθενής ουρεί φυσιολογικά.
Χειρουργικές τεχνικές
Η κατ΄ εξοχήν θεραπεία είναι η χειρουργική θεραπεία, κατά την οποία αφαιρείται η κύστη (ριζική κυστεκτομή) μαζί με τον προστάτη και τις σπερματοδόχες κύστεις στον άνδρα, τη μήτρα, τις σάλπιγγες και τις ωοθήκες στη γυναίκα. Ακολουθεί είτε αντικατάσταση της κύστεως με τη δημιουργία νέας κύστεως από τμήμα εντέρου, ώστε ο ασθενής να ουρεί φυσιολογικά. Σε περιπτώσεις που αυτό δεν είναι εφικτό, γίνεται εκτροπή των ούρων στο κοιλιακό τοίχωμα και τα ούρα συλλέγονται σε ειδικό σάκο.
Η ριζική κυστεκτομή με τη δημιουργία νεοκύστης αποτελεί μια σύνθετη ουρολογική και ογκολογική χειρουργική επέμβαση που απαιτεί μεγάλη εμπειρία και δεξιότητα από τον χειρουργό που θα την διενεργήσει. Έχει δε ιδιαίτερη σημασία και η χειρουργική τεχνική, όχι τόσο για το ογκολογικό αποτέλεσμα, όσο για την ταχεία ανάρρωση του ασθενούς ιδιαίτερα εάν απαιτείται συμπληρωματική ογκολογική θεραπεία, ή ο ασθενείς αντιμετωπίζει και άλλα προβλήματα υγείας.
Η ριζική κυστεκτομή μπορεί να διενεργηθεί:
- Με λαπαροσκοπική ριζική κυστεκτομή με λεμφαδενεκτομή και τη δυνατότητα δημιουργίας μίας ορθότοπης νεοκύστης.
- Με ρομποτική ριζική κυστεκτομή που αποτελεί την επανάσταση στη χειρουργική της ουροδόχου κύστης με ισάξιο ογκολογικό αποτέλεσμα με αυτό της ανοιχτής χειρουργικής και με πολύ σημαντικά οφέλη για τον/ την ασθενή.
- Με ανοιχτή επέμβαση ριζικής κυστεκτομής και δημιουργίας νεοκύστης.
Η ομάδα των Χειρουργών Γεώργιου και Απόστολου Λαμπανάρη, έχει τεράστια εμπειρία σε ογκολογικά περιστατικά και ειδικότερα στη χειρουργική της ουροδόχου κύστης, τόσο λαπαροσκοπικά όσο και ρομποτικά.
Τα ογκολογικά αποτελέσματα είναι πολύ καλά εφόσον η εγχείρηση γίνει στα αρχικά στάδια της νόσου. Σε προχωρημένα στάδια, ή σε περιπτώσεις που ο ασθενής αρνείται την εγχείρηση ή δεν μπορεί να χειρουργηθεί για άλλους λόγους (μεγάλη ηλικία, ύπαρξη νόσων που απαγορεύουν την επέμβαση) μπορεί να υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία με λιγότερο καλά αποτελέσματα.