Scroll Top
Ιατρεία: Κέντρο Θεσσαλονίκη – Θερμή

Καρκίνος του προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη τείνει να εμφανίζεται σε άνδρες με ηλικία άνω των 50 ετών. Παγκοσμίως είναι η έκτη αιτία θανάτου (που σχετίζεται με καρκίνο) στους άνδρες.

Ο προστάτης αποτελεί τμήμα του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος και βοηθάει στην παραγωγή και αποθήκευση του σπέρματος. Στους ενήλικες άνδρες, ο τυπικός προστάτης έχει μήκος περίπου 3 εκατοστά και ζυγίζει περί τα 20 γραμμάρια. Βρίσκεται στην πύελο, κάτω από την ουροδόχο κύστη και μπροστά από το ορθό (τελικό τμήμα του παχέος εντέρου).

Εξαιτίας της θέσης του, οι παθήσεις του προστάτη συχνά επηρεάζουν την ούρηση, την εκσπερμάτιση και σπανίως την αφόδευση. Ο προστάτης περιέχει πολλούς μικρούς αδένες, οι οποίοι παράγουν περίπου το 20% του υγρού του σπέρματος. Φυσιολογικά, υπάρχει μία συνεχής διαδικασία ανανέωσης των παλιών κυττάρων του οργανισμού με νέα.

Ο καρκίνος δεν είναι τίποτα άλλο από μία διαταραχή της φυσιολογικής αυτής διαδικασίας, με αποτέλεσμα να παράγονται περισσότερα νέα κύτταρα, χωρίς να ολοκληρώνεται ο κύκλος ζωής των παλαιών κυττάρων. Οι κακοήθεις όγκοι που δημιουργούνται στον προστάτη, εξαιτίας αυτής της άτακτης αναπαραγωγής των κυττάρων, αποτελούν τον καρκίνο στον προστάτη, και το κύριο χαρακτηριστικό των καρκινικών κυττάρων είναι ότι μπορούν να δώσουν μεταστάσεις και σε άλλα όργανα.

Έλεγχος για καρκίνο του προστάτη

Είναι σημαντικό, άνδρες που επισκέπτονται για πρώτη φορά Ουρολόγο στην ηλικία των 50 ετών και άνω για έλεγχο του προστάτη, να επιλέγουν ευθύς εξαρχής Ουρολογική ομάδα που θα τους παρακολουθεί συστηματικά, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, και η οποία θα βρίσκεται συνεχώς στην αιχμή των σύγχρονων εξελίξεων για τη διάγνωση και τη θεραπεία των παθήσεων του προστάτη. Η πρόοδος στους τομείς αυτούς είναι αλματώδης και τα αποτελέσματά της στα χέρια έμπειρων Ουρολόγων, σημαντικά για τον ίδιο τον άνδρα είτε ως πρόληψη, είτε ως θεραπεία.

Εξετάσεις για καρκίνο του προστάτη

Η πιο απλή και σύντομη μέθοδος διάγνωσης για τον καρκίνο του προστάτη, είναι η δακτυλική εξέταση, που διενεργείται μέσω του πρωκτού του ασθενούς, ο οποίος ξαπλώνει σε θέση που ευνοεί τον ψηλαφισμό του αδένα, στο πρόσθιο τμήμα του εντέρου. Με τη δακτυλική διερεύνηση της περιοχής ο γιατρός εκτιμά τυχόν αύξηση του μεγέθους ή της υφής του προστάτη και είναι σε θέση να προσδιορίσει σε μεγάλο ποσοστό εάν η κατάστασή είναι απολύτως φυσιολογική, ή αν υπάρχει κάποια υπερτροφία, καλοήθης ή κακοήθης.

Κάθε εξέταση από τις παρακάτω πρέπει να διενεργείται και κυρίως να ελέγχεται από τον προσωπικό σας Ουρολόγος κρατάει και ιστορικό δεδομένων:

Θεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη

Η θεραπεία του καρκίνου του προστάτη, είναι πρωτίστως χειρουργική, με ριζική προστατεκτομή. Ριζική προστατεκτομή είναι η ολική αφαίρεση του προστάτη, μαζί με την κάψα του και τους γύρω ιστούς, συμπεριλαμβάνοντας και τις σπερματοδόχες κύστεις. Πυελική λεμφαδενεκτομή εκτελείται ανάλογα με το στάδιο και το βαθμό επιθετικότητας σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

  • Παγκοσμίως, το golden standard (χρυσή επιλογή) της χειρουργικής θεραπείας είναι η ρομποτική ριζική προστατεκτομή, την οποία εφαρμόζουν όλες οι προηγμένες χώρες ως πρώτη επιλογή στο πλαίσιο των συστημάτων υγείας τους, λόγω των πλεονεκτημάτων της. Στις ΗΠΑ το 85% των επεμβάσεων προστατεκτομής, γίνονται ρομποτικά. Η ρομποτικά υποβοηθούμενη ριζική προστατεκτομή πραγματοποιείται με μία ελάχιστα τραυματική επέμβαση. Τα ογκολογικά αποτελέσματα, που έχουν δημοσιευτεί παγκοσμίως για τη ρομποτική προστατεκτομή, δείχνουν άριστο έλεγχο του καρκίνου, με ταχύτερη επάνοδο της εγκράτειας των ούρων και της σεξουαλικής λειτουργίας. Η ομάδα μας έχει πραγματοποιήσει τις περισσότερες αντίστοιχες επεμβάσεις στη Β. Ελλάδα, και οι ιατροί μας είναι πιστοποιημένοι και διεθνείς εκπαιδευτές στη ρομποτική χειρουργική.
  • Η λαπαροσκοπική ριζική προστατεκτομή, στην οποία η ομάδα μας επίσης διαθέτει τεράστια εμπειρία σε προηγμένες λαπαροσκοπικές τεχνικές. Πρόκειται για μία ελάχιστα τραυματική και επεμβατική χειρουργική μέθοδο, αποφεύγοντας, έτσι, τις μεγάλες και επώδυνες τομές.
  • Η ανοιχτή ριζική περινεϊκή προστατεκτομή και η ριζική υπερηβική προστατεκτομή, που παρ΄ ότι μειονεκτούν σημαντικά έναντι των άλλων τεχνικών, παραμένουν πάντα στη «φαρέτρα» των Ουρολόγων Χειρουργών.