Scroll Top
Ιατρεία: Κέντρο Θεσσαλονίκη – Θερμή

Ουρητηροσκόπηση & ενδοσκοπική λιθοτριψία

Η ουρητηροσκόπηση είναι μέθοδος κατά την οποία ένα μακρύ και λεπτό όργανο, το ουρητηροσκόπιο, προωθείται υπό άμεση όραση διαμέσου της ουρήθρας και της κύστης στον ουρητήρα προκειμένου να ελεγχθεί εάν υπάρχει πέτρα που σφηνώθηκε μέσα στο σωληνάκι που μεταφέρει τα ούρα από τον νεφρό στην ουροδόχο κύστη.

 

Επίσης, χρησιμοποιείται ως εξέταση για τα στενώματα ή τους όγκους του ουρητήρα, εφόσον προηγούμενως έχει διενεργηθεί άλλη εξέταση από την οποία προκύπτουν οι σχετικές ενδείξεις. Και αυτό διότι πρόκειται για μια ατραυματική εξέταση μεν, η οποία όμως γίνεται με γενική αναισθησία.

Ουρητηροσκόπηση για τις λιθιάσεις

Η ουρητηροσκόπηση αποτελεί τη σύγχρονη μέθοδο εκλογής για την αντιμετώπιση λιθιάσεων. Το λεπτό τηλεσκοπικό όργανο το ουρητηροσκόπιο μπορεί να είναι εύκαμπτο ή ημιάκαμπτο, αναλόγως των αναγκών του ασθενούς.

Το εύκαμπτο ουρητηροσκόπιο είναι πολύ λεπτό, με μήκος που επιτρέπει την πρόσβαση διαμέσου της ουρήθρας, της κύστης και του ουρητήρα στη σε όλες τις μοίρες του νεφρού. Χρησιμοποιείται κυρίως σε ασθενείς με λίθους του κάτω πόλου του νεφρού με διάμετρο μικρότερη από 15 χιλιοστά ή πολλαπλούς μικρούς λίθους των καλύκων του νεφρού.

Στο Ιατρικό Διαβαλκανικό όπου διενεργούμε τις ουρητηροσκοπήσεις χρησιμοποιούμε κατ΄ εξοχήν εύκαμπτο αλλά και ημιάκαμπτο ουρηρηροσκόπιο.

Δια μέσου του ουρητηροσκοπίου, ο Ουρολόγος έχοντας πλήρη εικόνα του λίθου το συλλαμβάνει με μία λαβίδα, τον τοποθετεί σε ένα μικροσκοπικό καλάθι και τον αφαιρεί ή εάν ο λίθος είναι μεγαλύτερος από τη διάμετρο του ουρητήρα, τον θρυμματίζει με το λιθοτρίπτη και τη χρήση laser και τον αφαιρεί.

Στην ομάδα μας, το ποσοστό επιτυχίας της ενδοσκοπικής λιθοτριψίας ξεπερνάει το 95%.

Ο ασθενής πρέπει να είναι νηστικός για 6-8 ώρες και να έχει προηγηθεί ένας απλός αιματολογικός έλεγχος και έλεγχος του πηκτικού μηχανισμού. Ενημερώστε προηγουμένως τον Ούρολόγο σας εάν έχετε πρόβλημα αλλεργίας σε φάρμακα, αιμορραγική διάθεση ή αν λαμβάνονται φάρμακα που επηρεάζουν την πήξη τού αίματος.

Σε περίπτωση που δεν πρόκειται για λίθο αλλά για μόρφωμα στον ουρητήρα λαμβάνεται δείγμα για βιοψία και εάν πρόκειται για στένωμα άλλης φύσης γίνεται η διάνοιξή του

Όπως σε όλες τις επεμβάσεις, μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές ή μπορεί να μην καταστεί εφικτή η πλήρης αφαίρεση των λίθων και να απαιτείται Λαπαροσκοπική ή Ρομποτική νεφρολιθοτριψία.