Ο ουροδυναμικός έλεγχος είναι μία παρακλινική εξέταση που χρησιμεύει στη λειτουργική αξιολόγηση του κατώτερου ουροποιητικού. Διενεργούμε την εξέταση στο Ιατρικό διαβαλκανικό που διαθέτει τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα ουροδυναμικής, που προσφέρουν ταχύτητα και ασφάλεια.
Ο ουροδυναμικός έλεγχος μελετά τη λειτουργία της κύστης και του σφιγκτηριακού μηχανισμού τόσο τη φάση πλήρωσης (όσο η κύστη γεμίζει με ούρα), όσο και τη φάση κένωσης (όσο διαρκεί η ούρηση). Καταγράφει κυρίως την πίεση που αναπτύσσεται στο εσωτερικό της κύστης και μπορεί να είναι υπεύθυνη για την ακράτεια των ούρων κατά τη φάση πλήρωσης και τη ροή των ούρων χρησιμεύει για τη διερεύνηση της απόφραξης ή της υπολειτουργίας του εξωστήρα.
Ένας πλήρης ουροδυναμικός έλεγχος μπορεί να περιλαμβάνει:
- Ουροροομετρία
- Κυστεομανομετρία
- Μελέτη πίεσης ροής
- Προφιλομετρία ουρήθρας
- Ηλεκτρομυογράφημα
Ποιοι υποβάλλονται στην εξέταση ουροδυναμικού ελέγχου
Η εξέταση είναι απαραίτητη για την αξιολόγηση της νευρογενούς κύστης, τη διερεύνηση της ακράτειας των ούρων, την τεκμηρίωση της υποκυστικής απόφραξης ή της υπολειτουργίας του εξωστήρα. Συνιστάται ιδιαίτερα και σε γυναίκες με κυστεοκήλη-πρόπτωσης μήτρας, ακόμα και χωρίς συμπτώματα ακράτειας. Περίπου 50% των γυναικών αυτών, παρουσιάζουν λανθάνον πρόβλημα στην ουρήθρα και χρήζουν ιδιαίτερης αντιμετώπισης για αποφυγή ακράτειας ούρων μετά από χειρουργική αποκατάσταση της κυστεοκήλης/πρόπτωσης.
Αναζητήστε ιατρική βοήθεια εάν:
- Έχετε μικρή απώλεια ούρων όταν γελάτε, βήχετε, ασκείστε, κατόπιν απότομης κίνησης ή αναίτια.
- Νιώθετε αίσθημα πίεσης στον κόλπο ή «μπούκωμα» χαμηλά στην κοιλιά (χαλάρωση κόλπου ή πρόπτωση μήτρας).
- Έχετε συχνουρία.
- Αισθάνεστε ξαφνικά επιτακτική ανάγκη για ούρηση, με ενδεχόμενη απώλεια ούρων ώσπου να φτάσετε τουαλέτα.
- Πονάτε κατά την ούρηση.
- Δυσκολεύεστε να ουρήσετε.
- Υποφέρετε από ουρολοιμώξεις.
- Παρατηρείτε απώλεια ούρων μετά από χειρουργική επέμβαση.
Πώς γίνεται η εξέταση ουροδυναμικού ελέγχου
Πρόκειται για απλό, ανώδυνο, ειδικό τεστ, διάρκειας 30’ περίπου.
Κατά την εξέταση ο ασθενής τοποθετείται στην επιθυμητή θέση (όρθιος, καθιστός, ύπτια ή σε γυναικολογική θέση) ανάλογα με την κλινική περίπτωση που εξετάζουμε και τοποθετούνται ειδικοί λεπτοί καθετήρες στην κύστη (δια της ουρήθρας) και στο ορθό. Τα ούρα που θα διαφύγουν (σε περιπτώσεις ακράτειας) ή που θα ουρήσει ο ασθενής οδηγούνται στο ροόμετρο. Εάν χρησιμοποιείται ηλεκτρομυογραφία σφιγκτήρων πυελικού εδάφους, τοποθετούνται αυτοκόλλητα ηλεκτρόδια στο περίνεο. Στις περιπτώσεις νευρογενούς κύστης όπου η ηλεκτρομυογραφία σφιγκτήρων πυελικού εδάφους είναι άκρως απαραίτητη μπορεί να χρησιμοποιηθούν και ηλεκτρόδια τύπου βελόνης. Η κύστη του ασθενούς γεμίζει προοδευτικά με τη βοήθεια ειδικής αντλίας δια του καθετήρα της κύστης. Σε όλη τη διάρκεια της πλήρωσης της κύστης καταγράφονται οι πιέσεις εντός αυτής καθώς και ενδεχόμενη απώλεια ούρων. Παράλληλα ο ασθενής αναφέρει και βαθμονομεί την αίσθηση και την επιθυμία του για ούρηση. Όταν τερματιστεί η φάση πλήρωσης, δίδεται στον ασθενή η εντολή να ουρήσει. Η ούρηση γίνεται με τον καθετήρα εντός της ουρήθρας καθώς αυτός είναι λεπτός και τα ούρα «περνούν από δίπλα». Κατά τη φάση της κένωσης μετράται η πίεση που αναπτύσσεται προκειμένου να εξέλθουν τα ούρα και συσχετίζεται με τη ροή των ούρων.
Δεν χρειάζεται να είστε νηστικός για να κάνετε ουροδυναμικό έλεγχο. Ουρήστε 1 ½ ώρα πριν το ραντεβού σας και αρχίστε να πίνετε νερό. Η κύστη σας πρέπει να είναι γεμάτη πριν αρχίσει η εξέταση αλλά χωρίς να νιώθετε δυσφορία. Αν νιώθετε ότι δεν μπορείτε να συγκρατηθείτε, μπορείτε να πάτε στην τουαλέτα. Είναι καλύτερα αν το ορθό είναι κενό κατά την εξέταση. Δύο υπόθετα γλυκερίνης το προηγούμενο βράδυ μπορούν να βοηθήσουν. Ρωτήστε τον Ουρολόγο εάν πρέπει να διακόψετε κάποια φάρμακα που λαμβάνετε.