Από την ουροδόχο κύστη μέσω του ανατομικού στοιχείου ουρήθρα εξέρχονται τα ούρα κατά τη διάρκεια της ούρησης.
Η ουρήθρα ως σωλήνας είναι δυνατόν να παρουσιάσει κάποιο στένωμα με αποτέλεσμα να δημιουργεί δυσκολία στη διαδικασία της ούρησης.
Τραυματικά αίτια στην περιοχή της ουρήθρας όπως, και φλεγμονές τοπικές είναι δυνατό να δημιουργήσουν στένωση της ουρήθρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει πιθανότητα κληρονομικής προδιάθεσης για την παραπάνω κατάσταση (συγγενής στένωση)
H στένωση της ουρήθρας είναι λιγότερο συχνή στις γυναίκες παρά στους άντρες. Αυτό είναι αποτέλεσμα του μικρού μήκους ουρήθρας που έχουν οι γυναίκες σε σχέση με το μεγάλο μήκος στο ανδρικό φύλο. Επίσης στους άντρες η υπερπλασία του προστάτη είναι δυνατόν να δημιουργήσει στένωση της ουρήθρας.
Συμπτώματα στένωσησ ουρήθρασ
Τα συμπτώματα από την στένωση της ουρήθρας έχουν άμεση σχέση με το φαινόμενο της ούρησης. Δυσχέρεια στην ούρηση, ελάττωση της ροής και ακτίνας των ούρων, συχνοουρία – ακράτεια – δυσουρία (πόνος στην ούρηση), πόνος στην ηβική περιοχή και αιματηρά ούρα είναι διάφορα συμπτώματα που έχουν άμεση σχέση με την στένωση της ουθήθρας.
Η επίσχεση (αδυναμία ούρησης) είναι η βασικότερη επιπλοκή. Φλεγμονές τοπικά και ουρολοιμώξεις είναι δυνατόν να ακολουθούν τη στένωση της ουρήθρας.
Θεραπεία στένωσησ ουρήθρασ
Η αποκατάσταση του μηχανισμού της ούρησης πρέπει να είναι άμεση είτε αυτό πρέπει να γίνει με καθετηριασμό ή κυστεοσκόπηση. Τεχνικές όπως η διαστολή της ουρήθρας (ουρηθροπλαστική και άλλες) είναι δυνατόν να ακολουθήσουν την επείγουσα διάνοιξη αυτής.
Σε περιπτώσεις αδυναμίας άμεσης επέμβασης, πραγματοποιείται υπερηβικός καθετηριασμός για την εκκένωση της ουροδόχου κύστης.