Scroll Top
Ιατρεία: Κέντρο Θεσσαλονίκη – Θερμή

Πρωτοποριακή ενδοκυστική Υπερθερμική Χημειοθεραπεία (HIVEC TM) για μη διηθητικό καρκίνο ουροδόχου κύστης

Η ενδοκυστική Υπερθερμική Χημειοθεραπεία (HIVEC TM) για τον μη διηθητικό καρκίνο της ουροδόχου κύστης, ή αλλιώς, επιφανειακό καρκίνο της ουροδόχου κύστης ή θηλώματα της ουροδόχου κύστης, αποτελεί μια πρωτοποριακή θεραπεία. Εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την ομάδα των Ουρολόγων Απόστολου και Γεώργιου Λαμπανάρη στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης το 2017. Συνεχίζει να εφαρμόζεται αποκλειστικά από τους δύο ιατρούς στη Βόρεια Ελλάδα οι οποίο διαθέτουν τον απαιτούμενο εξοπλισμό. Η θεραπεία εφαρμόζεται στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης και τα ογκολογικά αποτελέσματά της είναι άριστα, αντίστοιχα των μεγαλύτερων Κέντρων που εφαρμόζεται η τεχνική, διεθνώς.

Η θεραπεία (συνεδρία) δεν απαιτεί  διανυκτέρευση  στην κλινική, αλλά άμεσα μετά το τέλος της, μπορεί ο ασθενής  να πάει σπίτι του.

Τι είναι όμως και η θεραπεία, σε ποιους εφαρμόζεται και γιατί υπερτερεί έναντι άλλων ενδοκυστικών χημειοθεραπειών;

Θεραπεία του επιφανειακού Καρκίνου Ουροδόχου Κύστης

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης χωρίζεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: Τον μη διηθητικό και τον διηθητικό. Και οι δύο κατηγορίες αντιμετωπίζονται χειρουργικά, αλλά με διαφορετικές τεχνικές.

Ο μη διηθητικός, επιφανειακός καρκίνος της ουροδόχου κύστης (Μ.Δ.Κ.Ο.Κ) αντιμετωπίζεται από τον Ουρολόγο Χειρουργό με μια επέμβαση η οποία ονομάζεται διουρηθρική αφαίρεση των όγκων (ΤUR-BT), κατά τη διάρκεια της οποίας, οι όγκοι αφαιρούνται ενδοσκοπικά. Παρ΄ ότι κατά την επέμβαση όλες οι ορατές βλάβες αφαιρούνται, ορισμένες φορές καρκινικά κύτταρα, τα οποία δεν είναι ορατά, παραμένουν και αν δεν αντιμετωπιστούν, υπάρχει πιθανότητα να αναπτυχθούν ξανά και να σχηματίσουν νέες βλάβες. Αυτό ονομάζεται υποτροπή.

Για την αποφυγή υποτροπής, η συνήθης θεραπεία που συστήνεται από τον Ουρολόγο είναι η χημειοθεραπεία με φάρμακα τα οποία εγχέονται απευθείας στην κύστη (ενδοκυστικά).

Το πιο σύνηθες σε χρήση για μη διηθητικό καρκίνο ουροδόχου κύστεως (Μ.Δ.Κ.Ο.Κ) φάρμακο, είναι η Μιτομυκίνη-C (παρόλο που ορισμένες φορές χρησιμοποιούνται και άλλα φάρμακα). Η Μιτομικύνη-C και τα άλλα χημειοθεραπευτικά φάρμακα λειτουργούν σκοτώνοντας τα καρκινικά κύτταρα κατά συνέπεια βοηθούν στην αποφυγή των υποτροπών (επανεμφάνισης της νόσου). Συνήθως χορηγούνται άμεσα μετά την διουρηθρική επέμβαση και μετά ως πορεία θεραπείας που μπορεί να διαρκέσει από  4 έως  8  εβδομάδες και στη συνέχεια μηνιαίως έως ένα χρόνο ή και περισσότερο.

Κατά την χημειοθεραπεία για την αντιμετώπιση του Μ.Δ.Κ.Ο.Κ η έγχυση γίνεται απευθείας στην κύστη μέσω ενός μικρού σωλήνα (καθετήρα) ο οποίος περνάει από την ουρήθρα και παραμένει συνήθως για μια ώρα και όχι μέσω του κυκλοφορικού συστήματος (ενδοφλεβίως). Γι΄ αυτό και δεν προκαλεί επιπλοκές τις οποίες ο κόσμος συνδέει με την χημειοθεραπεία, όπως απώλεια μαλλιών και ναυτία.

Η ενδοκυστική χημειοθεραπεία είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την μείωση των υποτροπών, αλλά είναι λιγότερο αποτελεσματική από την ενδοκυστική Υπερθερμική Χημειοθεραπεία (HIVEC TM).

Υπερθερμική Χημειοθεραπεία (HIVEC TM) για τον επιφανειακό καρκίνο ουροδόχου κύστης

Ενδοκυστική υπερθερμική χημειοθεραπεία  σημαίνει ότι ένα θερμασμένο-ζεστό φάρμακο εγχέεται στην κύστη. Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, θερμαίνοντας το χημειο- θεραπευτικό φάρμακο όταν αυτό  βρίσκεται μέσα στην κύστη, αυξάνεται η ικανότητά του να εξουδετερώνει τα καρκινικά κύτταρα. Αυτό συμβαίνει γιατί η θερμότητα επιτρέπει στο φάρμακο να απορροφάται από τα στρώματα της κύστης επιτρέποντας βαθύτερη διείσδυση στα τοιχώματα της, έναντι της κλασικής ενδοσκοπικής χημειοθεραπείας. Η θερμότητα που παράγεται εντός της ουροδόχου κύστης βοηθά στην απευθείας καταστροφή  όποιων εναπομείναντων καρκινικών κυττάρων υπάρχουν και σε πιο εσωτερικά τοιχώματα.

Ένα δεύτερο πλεονέκτημα είναι ότι ενώ με την κλασική ενδοκυστική θεραπεία, είναι αδύνατον η κύστη να καλυφθεί 100% και παραμένει ένα ελάχιστο μέρος των τοιχωμάτων στο οποίο δεν φθάνει, με τη θεραπεία HIVEC, το φάρμακο αναδεύεται για να φτάσει σε όλα τα σημεία. Τέλος, η θερμότητα αυξάνει και την αντίδραση του ίδιου του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς, το οποίο στοχεύει τα καρκινικά κύτταρα και τα καταστρέφει.

Πως λειτουργεί η υπερθερμική Χημειοθεραπεία HIVEC

Η υπερθερμική χημειοθεραπεία προϋποθέτει τη χρήση μιας μικρής συσκευής με το όνομα COMBAT BRS. Το σύστημα τοποθετείται δίπλα στο κρεβάτι σας για μια ώρα και συνδέεται με τον καθετήρα μέσω ενός κλειστού κυκλώματος σωλήνων.

Η συσκευή θερμαίνει τη χημειοθεραπεία πριν αυτή εισέλθει στην κύστη σας μέσω του καθετήρα. Όταν το σύστημα COMBAT BRS τίθεται σε λειτουργία θα αρχίσει ήπια να κυκλοφορεί τη θερμασμένη χημειοθεραπεία στην κύστη. Η φυσιολογική θερμοκρασία εντός της ουροδόχου κύστης είναι περίπου 37°C  και η υπερθερμική χημειοθεραπεία θα την αυξήσει κατά λίγους μόνο βαθμούς, στους  43°C. Κατόπιν ανακυκλοφορείται ήπια σε όλη την κύστη και πίσω στο σύστημα, έως 4 φορές το λεπτό. Αυτό  συμβαίνει για να βεβαιωθούμε ότι το εσωτερικό της κύστης διατηρείται συνεχώς στη θερμοκρασία στόχου των 43°C  και ότι το χημειοθεραπευτικό φάρμακο κυκλοφορεί επαρκώς έτσι ώστε όλη η περιοχή καλύπτεται.

Ο/η ασθενής, ενδέχεται να έχει μια αίσθηση ζέστης σε αυτό το χρονικό διάστημα. Η συγκεκριμένη αίσθηση δεν γίνεται αντιληπτή από όλους τους ασθενείς. Οι ασθενείς που ανέφεραν πως την ένιωσαν, πρόσθεσαν πως δεν είναι καθόλου δυσάρεστη, ίσως σαν ένα ζεστό μπάνιο ή σαν ένα ζεστό μπουκάλι το οποίο τοποθετήθηκε στην κοιλιά τους. Όλη η θερμασμένη χημειοθεραπεία παραμένει εντελώς εντός κύστης και στο κύκλωμα των σωλήνων που είναι συνδεδεμένο στη συσκευή.

Η συνεδρία διαρκεί 60 λεπτά και κατά το διάστημα αυτό θα πρέπει ο ασθενής να είναι  ξαπλωμένος. Με το πέρας της μίας ώρας το σύστημα θα κάνει ένα ηχητικό σινιάλο πως η συνεδρία έληξε. Σε αυτό το σημείο το φάρμακο θα αρχίσει να αδειάζει από την κύστη  πριν αφαιρεθεί ο καθετήρας. Το φάρμακο αδειάζει σε ειδικό ασκό για την ασφαλή απομάκρυνση του. Ο ασθενής αναχωρεί για το σπίτι του.