Η δυσλειτουργία της στύσης χαρακτηρίζεται ως ένα νευρο-αγγειακό φαινόμενο κι έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία επίτευξης στύσης με αρκετή σκληρότητα και διάρκεια ώστε να επιτευχθεί ικανοποιητική σεξουαλική επαφή για τουλάχιστον 6 μήνες. Περισσότεροι από 200.000.000 άνδρες στον κόσμο πάσχουν από στυτική δυσλειτουργία και στο μέλλον ο αριθμός θα αυξηθεί δραματικά ενώ τουλάχιστον 300.000 Έλληνες αντιμετωπίζουν πρόβλημα δυσλειτουργίας στύσης.
Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να οφείλεται σε ψυχολογικά, οργανικά ή μεικτά αίτια.
Οργανικά αίτια της στυτικής δυσλειτουργίας
Τα οργανικά αίτια της στυτικής δυσλειτουργίας διακρίνονται σε:
- Αγγειακά: Διαβήτης, υπέρταση, υπερλιπιδαιμία (αυξημένη χοληστερίνη ή/και τριγλυκερίδια), καρδιαγγειακή νόσος
- Νευρογενή: Σκλήρυνση κατά πλάκας, παθήσεις νωτιαίου μυελού, Εγκεφαλικό επεισόδιο, Νόσος PARKINSON, Νεοπλασίες του κεντρικού νευρικού συστήματος, Ουραιμία (χρόνια νεφρική ανεπάρκεια), Χειρουργική της πυέλου (π.χ. ριζική προστατεκτομή)
- Ορμονικά: Υπογοναδισμός (χαμηλή τεστοστερόνη), Παθήσεις θυρεοειδούς, Υπερπρολακτιναιμία
- Ανατομικά: Φίμωση, μικροφαλία, Νόσος του PEYRONIE (κάμψη του πέους)
- Οφειλόμενα σε ουσίες: Φαρμακευτικά αίτια (Αντιϋπερτασικά, Καρδιοτονωτικά, Διουρητικά, Αντιφλεγμονώδη, Αντιεπιληπτικά, Νευροληπτικά-αντιψυχωσικά, Αντικαταθλιπτικά, Υπνωτικά, Οιστρογόνα, Αντιόξινα-ενζυματικά, Κατασταλτικά του Κ.Ν.Σ) και άλλες ουσίες (Αλκοόλ, Κοκαϊνη, Ηρωίνη, Χασίς, Ecstacy)
Τι βοηθά στη διατήρηση της καλής στύσης: Διακοπή καπνίσματος, Μείωση αλκοόλ, Σωστή δίαιτα, Γυμναστική, Μείωση του stress
Διάγνωση στυτικής δυσλειτουργίασ
Με βάση το ιστορικό, συνήθως έχουμε μία εκτίμηση για το αν το πρόβλημα είναι ψυχολογικό ή οργανικό. Άντρες κάτω των 30 ετών, υγιείς, που δεν λαμβάνουν καμιά θεραπεία για οποιαδήποτε πάθηση και στους οποίους το πρόβλημα εμφανίστηκε ξαφνικά, ΔΕΝ χρειάζονται καμιά διαγνωστική εξέταση! Το πρόβλημα είναι ξεκάθαρα ψυχολογικό, και ο Ουρολόγος θα τους παραπέμψει σε σεξολόγο η ψυχίατρο.
Για τους περισσότερους ασθενείς, η λήψη ενός καλού ιστορικού (ιατρικού και σεξουαλικού) και η κλινική εξέταση αρκούν, για να τεθεί διάγνωση. Αν, όμως, ο γιατρός σας το κρίνει σκόπιμο, θα σας ζητήσει να υποβληθείτε σε πιο ειδικές εξετάσεις, όπως:
• Εξετάσεις αίματος, όπως για σάκχαρο, χοληστερίνη και τεστοστερόνη. Αν και από αυτές κρίνει ότι έχετε αυξημένο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο, ίσως σας παραπέμψει για μία καρδιολογική εκτίμηση.
• Triplex αγγείων πέους. Ο γιατρός θα προκαλέσει στύση στο ιατρείο και με τη βοήθεια ενός ειδικού μηχανήματος υπερήχων, θα ελέγξει τη λειτουργία των αγγείων του πέους (αρτηριών και φλεβών). Η εξέταση αυτή διαρκεί περίπου μία ώρα.
• Καταγραφή νυκτερινών στύσεων. Γίνεται με τη βοήθεια ενός μηχανήματος, το οποίο προσαρμόζεται στο πέος πριν από τον ύπνο. Σκοπός είναι να καταγράψει τον αριθμό και την ποιότητα των νυκτερινών στύσεων. Η εξέταση γίνεται στο σπίτι του ασθενή και βοηθά τον γιατρό να ξεχωρίσει την ψυχογενή από την οργανική στυτική δυσλειτουργία.Αν από το ιστορικό υπάρχουν ενδείξεις για ψυχολογικό πρόβλημα, ο Ουρολόγος θα σας παραπέμψει για εκτίμηση σε ειδικό σεξολόγο ή ψυχίατρο, αντίστοιχα.
Πως αντιμετωπίζεται η Στυτική δυσλειτουργία
Επισκεφθείτε τον Ουρολόγο σας και αναλόγως της περίπτωσής σας θα προτείνει την καταλληλότερη και ασφαλέστερη λύση για εσάς. Υπάρχουν διάφορες δυνατότητες:
ΠΡΩΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ
Α) Φάρμακα από το στόμα:
- Σιλδεναφίλη (VIAGRA®).
- Τανταλαφίλη (CIALIS®).
- Βαρδεναφίλη (LEVITRA®).
- Απομορφίνη (UPRIMA®).
B) Συσκευή VACUUM (δρα μέσω κενού αέρος προκαλώντας τεχνητή στύση).
Γ) Κρουστικά κύματα: Θεραπεύει την αιτία και όχι απλά το σύμπτωμα. Συμβάλει στην αύξηση της αιματικής ροής στο πέος κατά 140%, βελτίωση της στύσης σε διάρκεια και σκληρότητα, διακοπή της λήψης φαρμάκων λόγω αποκατάστασης του προβλήματος και στυτική αναζωογόνηση ακόμη και σε μικρότερου βαθμού πρόβλημα.
Δεν χρειάζεται αναισθησία, δεν είναι επεμβατική μέθοδος, δεν έχουν εμφανιστεί παρενέργειες, η μέθοδος είναι εντελώς ανώδυνη. Η μέθοδος προάγει τον αυθορμητισμό ομαλοποιώντας τη φυσική σεξουαλική ζωή. Λειτουργεί προς όφελος των χρονίως πασχόντων (σακχαροδιαβητικοί, καρδιοπαθείς, ασθενείς μετά από ριζική προστατεκτομή).
ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ
Α) Ενδοπεϊκές ενέσεις (CAVERJECT®,Prostin VR VITAROS).
Β) Ενδοουρηθρική τοποθέτηση ουσιών που προκαλούν στύση.
ΤΡΙΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ
Α) Τοποθέτηση ενδοπεϊκών προθέσεων, οι οποίες αποτελούν μία αξιόπιστη και αποτελεσματική λύση.
Β) Επεμβάσεις επαναιμάτωσης για ειδικές κατηγορίες ασθενών.